Experți BCE: Consumul în zona euro nu se va intensifica în curând / Economiile din pandemie sunt menținute în investiții, pe fondul incertitudinii

Experți BCE: Consumul în zona euro nu se va intensifica în curând / Economiile din pandemie sunt menținute în investiții, pe fondul incertitudinii
Publicat: 02/11/2023, 16:10

Familiile cu venituri mari din zona euro au intensificat economisirea în contextul pandemiei și dețin venituri în exces, pe care însă ezită să le utilizeze, în contextul persistenței instabilității, constată economiști ai Băncii Centrale Europene, semnalând că datele trebuie introduse în analizele privind politica monetară, care rămâne rigidă, în efortul de stabilizare a inflației.

”În cursul pandemiei, mulți oameni au economisit mai mulți bani decât în mod obișnuit, în contextul în care au fost mai puține oportunități de a face cheltuieli. (…) Unii oameni pur și simplu au vrut să se pregătească pentru un viitor incert. Subvențiile guvernamentale acordate familiilor au generat, de asemenea, venituri suplimentare”, afirmă Niccolo Battistini și Johannes Gareis, economiști ai Băncii Centrale Europene, într-o analiză privind veniturile și consumul.

Conform datelor statistice, în perioada cuprinsă între sfârșitul anului 2019 și trimestrul al II-lea din 2023, familiile din zona euro au acumulat economii cu aproximativ 1.000 de miliarde de euro mai mari decât în mod obișnuit.

Economiștii Niccolo Battistini și Johannes Gareis au analizat dacă, în contextul dispariției efectelor pandemiei, oamenii vor începe să utilizeze economiile, așa cum s-a întâmplat Statele Unite, sau vor prefera să le mențină. Au constatat că cele mai mari economii sunt deținute de familiile cu venituri mari. Conform analizei, 20% dintre familiile cu cele mai mari venituri dețin aproape jumătate (49,3%) din excesul de economii, iar următoarea categorie ca nivel de venituri deține 19,8% din economii.

Încercând să prefigureze traiectoria consumului, economiștii BCE notează că sumele economisite tind să fie investite în active financiare non-lichide, precum acțiuni, obligațiuni sau locuințe, ceea ce nu va genera intensificarea în curând a consumului în zona euro.

”Pentru a sintetiza: familiile din zona euro au acumulat un volum mare de economii excesive de la începerea pandemiei. Am găsit date care arată că familiile mai bogate dețin cel mai mare volum și l-au investit în active non-lichide. Acest lucru sugerează că cele mai multe dintre aceste economii vor fi menținute, poate ca rezerve pentru zile dificile. Cu alte cuvinte, cei care sperau că banii economisiți în cursul pandemiei vor susține intensificarea consumului în curând probabil vor fi dezamăgiți”, argumentează economiștii Niccolo Battistini și Johannes Gareis.

”Aceste concluzii sunt foarte relevante în evaluarea factorilor inflației și în reacțiile în materie de politică monetară”, subliniază economiștii BCE.

Banca Centrală Europeană (BCE) menține politica monetară strictă, în contextul acțiunilor de stabilizare a inflației și ca urmare a tensiunilor geopolitice. Activitățile economice în zona euro se mențin ”slabe”, pe fondul scăderii volumului investițiilor, consumului și serviciilor, cu impact inclusiv asupra pieței muncii, a explicat marți Luis de Guindos, vicepreședinte al Băncii Centrale Europene (BCE), pledând pentru continuarea liniei rigide în materie de politică monetară, pentru reducerea asistenței acordate de guverne în contextul crizei energetice și pentru reformarea cadrului de guvernare economică în Uniunea Europeană.

Foto: Profimedia

Citește și:

Banca Angliei menține nivelul dobânzii de referință / Presiunile inflaționiste persistă, iar activitățile economice ale Marii Britanii încetinesc

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024. Finala Georgescu - Lasconi se conturează tot mai clar. Ultimele...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Gabriel Cotabiță, înmormântat fără fast, într-un cadru restrâns, similar cu ceremonia lui Silviu Prigoană
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cercetătorii au reușit să recreeze sunetele dinozaurilor